23 oktober 2022
Ligger vilande
15 januari 2022
Vi planerar för möte 22 januari
Hova brevduveklubb är inte med i några tävlingar denna säsong..
1 mars 2021
Vi får se vad detta duvåret erbjuder.
Hova Brevduveklubb är inte med i några tävlingar denna säsongen..
23 april 2020
Full fart på våren ute. Duvorna har ungar och ägg i redena. Dom märker inte av Corona. Vi får se om vi kan ha några tävlingar i sommar. Denna sommar blir inte som vanligt kan vi vara överens om.
19 januari 2020
Väldigt mild vinter har vi. Vattnet fryser inte hos duvorna och det går bra att skrapa rent duvslaget. Dagarna börjar bli lite längre. Snödroppar och krokus blommar. Stadsduvorna parar sig och kajor och duvor går tillsammans och plockar grönt i gräsmattan
27 maj 2019
Nu har duvorna dragit upp första kullens ungar och träningarna på äldre duvor har börjat. Den 1a flygningen från Gislaved är på lördag 1 juni och det är mycket som ska klaffa och då bland annat det nya dataprogrammet från Danmark som dom inte fått in kordeinaterna på vår förenings medlemmar. Men hoppas att det kommer igång under veckan.
/Lars
9 Februari 2019
Vårkänslor ute det märks att ljuset är på väg tillbaka. Skatan kom flygandes med en pinne i näbben och bygger på sitt bo. Duvorna kuttrar för fullt dom med.
31 December 2018
Sista dagen på året och ljusare tider är på väg liksom avelsarbete, vaccination, duvutställning, årsmöte mm. står inför dörren. Nu kommer duvorna snart att säras på honor och hanar för att sätta dom i par igen mot vårkanten. Önskar alla läsare ett GOTT NYTT ÅR! Lars
16 november 2018
Imorgon har vi årsmöte i klubben, vi samlas i klubblokalen kl 15.00 för lite trevlig samvaro med prat och skratt och nått gott att äta
10 september 2018
Nu är hösten på gång och det fälls fjädrar för fullt i duvslagen. Duvorna är det full fart på och dom gillar att vara ute och flyga i höstvindarna. Märks att det börjar komma flyttfåglar som förbereder sig för färd söderöver det är full fart i luften
29 juni 2018
Sommar sommar sommar ... Härligt ute duvorna trivs bra i värmen. Bäst att ge dom badvatten så dom kan svalka av sig.
16 april 2018
Nu ligger det ungar och ägg i skålarna hos duvorna det är en härlig tid framför oss nu.
2 februari 2018
Det planeras för fullt nu hos duvgubbar/gummor, vilka duvor i slaget ska man para ihop för att få så bra ungar som möjligt. Spännande att avla fram ungar och se hur dom blir som tävlingsduvor. I början på mars brukar man para duvorna. Det snöar för fullt ute nu men snart kommer våren.
28 december 2017
Nu har våra duvor som fötts senast juli månad fält klart och en ny fjäderdräkt som håller värmen klar. Årsmöten i klubb och förbund avklarat och det vi närmast ser fram imot är utställning i Göteborg, en träff vi ser fram mot. Årsmötet i distriktet är kvar att se fram mot också...
Det har varit en mild vinter hitils och duvorna här har kunnat vara ute så gott som var dag, det har varit skönt för dom med friflyget och även bad.
/Lars
30 oktober 2017
Nu är det lugnt i duvslaget duvorna fäller fjädrarna och nya fräscha växer ut, lagom till jul är alla klara. Man får gå och känna och hålla i dom och kolla att dom fäller som dom ska.
9 augusti 2017
Tävlingarna börjar gå mot sitt slut för denna säsong. En del tävlingar har gått jättebra och andra mindre bra. Man undrar vart dom tagit vägen dom duvorna som inte kommit hem till sitt duvslag. Vad det är som gått snett då det blivit många duvor ute på vift. Nu börjar fällningen då gamla fjädrar byts mot nya fräscha som dom ska flyga nästa års tävlingar med. Då blir det vila för duvorna inga träningar bara friflyg runt duvslaget.
3 maj 2017
Nu börjar det bli grönt i träden så det är dags att börja träna våra duvor. Man lastar in dom i träningskorgen och åker iväg 2-3 mil stannar bilen och tar sig en kopp kaffe med tilltugg och bara njuter i vårsolen.. Duvorna småkuttrar i korgen och småbråkar. Sen öppna för duvorna och dom flyger ut, kollar så att alla flygit ut stänger och tittar upp mot klarblå himmel vart duvorna är, följer dom med blicken en stund innan man sätter sig i bilen för färd hemåt och ser vem som hinner först jag eller duvorna..
10 april 2017
Det är aprilväder ute idag blåst och regn, då får man gå in i duvslaget och kolla i redena där det ligger ägg och ungar som behöver bästa omsorg så dom blir stora starka tävlingsduvor. Det kuttras för fullt och duvorna är det full fart på..
10 Februari 2017
Nu har det kommit lite vinter med 4 minusgrader och lätt snöfall. Honor och hanar är särade tills sammanparningen i månadsskiftet februari/mars inleder. Vaccinationen mot "paramyxo viruset" har börjat och dom sista duvorna blir vaccinerade i helgen.
Distriktets årsmöte nalkas den 26 februari, en höjdpungt med samvaro med duvintresserade i närområdet. Vi som hållit duvorna på mer vinterdiet börjar övergå till mer avelsfoder för att få duvorna i häckningskondision och då förlänger man dagsljuset med extra lampa i slaget allt för att samtliga par ska lägga sina ägg innom några dagar. I och med det så blir ungarna jämngamla ...
/Lars
19 januari 2017
Nu får man gå inne hos duvorna och känna och kolla vilka duvor man vill sätta i par till 2017 års kanoner. Det har vänt nu och går mot ljusare tider.
18 november 2016
Snön smälte bort och nu är det mörkt kladdigt och regningt. På Lördag den 26 november ska vi ha årsmöte i Hova Brevduveklubb det blir kul och träffas och prata duvor och äta och dricka gott. Det behöver vi nu i novemberrusket.
15 oktober 2016
Duvorna fäller sina fjädrar för fullt nu " snöar" i duvslaget med dun som fladdrar runt i vingslagen. Det gäller nu att se till att duvorna får allt det dom behöver för att få så bra och fina nya fjädrar som möjligt,det är dom duvorna flyger nästa års tävlingar med. Det märks att det är höst stora flockar flyttfåglar drar förbi söderut och med dom hänger även rovfåglarna efter. Oktober är stora rovfågelflyttens månad så nu har dom flesta duvorna bara ute på friflyg korta stunder innan man lockar in dom och ger dom mat i trygga duvslaget.
20 Juni 2016
Nu är tävlingarna i full gång. Det har gått lite trögt på en del tävlingar, en hel del duvor som inte kommit hem så om ni ser någon ringmärkt duva som ser trött och vilsen ut kontakta oss. Man väntar med spänning på sin första duva som kommer hem men sen väntar man även på sin sista duva..
14 Februari 2016
Idag har solen skinit och värmt så att snön börjar försvinna på kökstrappan, fåglarna har kommit igång med sina vårtrudelutter. Duvorna i föreningen har blivit vaccinerade och årsmötet i Distriktet kommer nu närmast i februari. Duvorna är särade, honorna får gå i ungduveslaget och hanarna får ha sina reden och endel ska ha nya reden. I slutet av månaden eller i början på mars ska duvorna paras samman för att få så jämngamla ungar som möjligt. Det gynnar träningen av dom senare när det är dax.
/Lars
6 Januari 2016
Nu är det bistert ute mellan 12 - 18 minusgrader men det är fint vinterväder. Det knastrar under skorna när man trampar i snön. Duvorna vill ha mycket mat nu så dom håller värmen. Nu har dom fått sin nya fjäderdräkt. Närmast så är det utställning i Göteborg som vi ska vara med på från Hova.
27 september 2015
Igår lördag bjöd hösten på den finaste sidan med solsken från klarblå himmel, Hova BK hade sin tur att anordna Alliansträffen. En lyckad sammankomst med många deltagare, för dom längre resenärerna smakade det gott med kaffe och smörgås. Besökare från Värmland, Örebro, Nyköping, Hjo, Skövde, Skara och ett billass från Göteborg som var extra kul. Serguey Lopez som blev Alliansmästare berättade om seg själv och hur han sköter och tränar sina duvor. Två medlemmar fyllde år som blev grattade med blommor och liten present. Sammandrag av säsongen som gått gjorde Åke å Lasse L., Lunch, aktion på duvor mm. Till sist när dagen gått alldeles för fort bjöd Hova BK på Jubileumstårta med kaffe.
Lite bilder finns under fliken Fotogalleri och vidare på sammankomster
/Lars
23 September 2015
Nu känns det att hösten har kommit, duvorna fäller så det knakar alla småfjädrar och dun ska bytas ut innan vintern kommer så dom har en varm ny fjäderskrud som håller värmen bättre och nya fina fjädrar för kommande tävlingar. Ungduvorna får sin gamla dräkt (addult) och blir knappt igenkända i ungduveslaget.
Nu står Alliansträffen på tröskel, en träff som Hova Bk står som värd för i år. Här kommer duventusiaster att mötas från olika delar av landet, ett 40tal är anmälda redan. Kaffe och smörgås börjar vi med sedan kommer summeringen av året som gått med föredrag, lotteri/aktion på duvor, lunch för dom som beställt, mm. Här har man chans att diskutera med likasinnade om allt som rör duvor och sporten, en tillställning som vi ser fram imot så här på höstkanten.
Väl mött!
/Lars
26 augusti 2015
Nu är tävlingarna slut för i år och sammanfattningen har det varit en ok flygsäsong med en del underliga tapp av duvor. Duvor försvinner utan man hittar någon orsak utan man kan enbart spekulera i om det kan vara mobiltrafiken med nollor och ettor i luften eller om det kan vara solfläcksrörelser "electroniska störningar i atmosfären" och det verkar inte enbart vara på våra flygningar utan det verkar vara hela landet där duvor släpps.
Nu närmast nalkas det en inbjudan till Jeannette och Svante utanför Skara för hela distriktet, det ser vi fram imot så här efter säsongen att få språkas vid med likasinnade. I nästa månad september förbereder vi för att ordna Alliansträff där det blir lite festligheter med prisutdelning, föredrag, auktion mm. Klubbarna som ingår i Alliansen är 02 Värmlands BK, 10 Örebro, 12 Hova, 86 Billingen och 80 Nyköping.
Nu byter duvorna fjäder och dun förfullt och dom sista pennorna ska vara bytta innan jul. Nu är tiden då nästa års avelssäsong börjar, med en bra genomförd fällning en vilsam vinter ger en förberedande bra flyg-/avelssäsong till nästa år.
/Lars
7 augusti 2015
28 april 2015
Den första ladusvalan kom häromdagen, igår kom s-v flugsnapparen och med dom här, så har insekterna kommit igång och det innebär värme. Min mentor Elon Kjellberg sa alltid att när svalorna kommer då är det dax att börja träna duvorna för då är det tillräcktligt varmt i luften.
Igår började jag flytta över duvungarna till ungduveslaget då har jag möjlighet att ge dom extra och mer anpassat foder. I ungduveslaget får dom även mer lugn och ro för att växa till ordentligt.
/Lars
20 mars 2015
Vårdagsjämning och idag kom knip paret till viltvattnet, bofinkarna sjunger att våren kommit långt nu. Dom flesta Duvorna har lagt och om ca. en vecka kläcks dom första duvungarna. Det är en spännande tid som nalkas inte bara med duvorna utan även med hur kläckningen blir på ankor och höns.
Fodret till duvorna ändrar jag succesivt till avelsfoder sedan februari månad. Baljväxterna är bl.a. protein källan till ungarnas uppväxt. Duvorna har fått vara ute och samlat bomateriel till sina reden, ett bra sätt att dom knyter ihop och hittar rätt i sina reden, för det mesta ligger honan och väntar på att hanen kommer med "pinnen" till redet.
/Lars
16 februari 2015
Nu droppar det av snön för fullt ute solen värmer och duvorna kuttrar för fullt i slaget. Det är vårkänsla i luften.
Börjar närma sig att para ihop duvorna för att få 2015 års kanoner.
16 november 2014
Igår hade vi årsmöte i Hova Brevduveklubb med mycket prat och skratt. Vi avnjöt även en väldigt god smörgåstårta.
Vi gratulerar Klubbmästaren 2014 Daniel Sandberg och Juniormästaren Alexander Vooijs stort GRATTIS..
1 september 2014
Tävlingarna är över och nu börjar fällningen på allvar. Nu ska fjädrarna som duvorna ska ha på nästa års tävlingar
växa ut så det gäller att dom får bra foder nu gärna nytröskat vete m.m för att få starka fjädrar..
8 juli 2014
Tävlingarna är igång för fullt och vi har även börjat träna årets ungar lite smått..
2 maj 2014
Nu har vi duvorna ute på friflyg för fullt så dom kommer i kondition inför tävlingarna.
Även många av 2014 års modeller sitter på sina slag och kollar in var dom bor...
1 april 2014
Man blir sugen på att släppa ut duvorna nu på friflyg när det är så gött väder ute. Men man får ha is i magen, hört av många duvgubbar och duvgummor som släppt ut duvorna att dom fått påhälsning nästan direkt av sparvhökshona, duvhökshona eller duvhökshanne som jagat duvorna och tagit någon duva. Så det blir att vänta tills det kommit fler flyttfåglar så dom får fler byten att välja på...
27 mars 2014
Nu är det full fart i slagen med ägg och ungar.. En spännande tid.
26 juli 2013
Vi flyttade fram tävlingsdagen en dag pga åskväder från Halmstad. Hova klubben slopade helt tävlingen men dom i Skövde klubben som flög den hade bra hemkomsttider över 1200 m/min, och bra hemkomst. En bra tävling med andra ord. Vi får konsentrera oss på nästa flygning från Gisslaved där även ungarna ska släppas....
21 juli 2013
Åter en vacker sommardag och tävlingsduvorna är på väg ned till Malmö, där ska dom släppas i morgon bitti. Svaga Nordvästlig till västlig vind utlovas med sommartemperatur. Dom släpps ihop med Nyköpings och Stockholms duvorna och även som vanligt tillsammans med Skara, Skövde, Hjo och Tibroduvor. Ungduvorna är nu förberedda med korgträning och träningssläpp och vaccinerade, registrerade i tävlingsprogrammet som ska genomföras fem veckor framöver......... Duvorna kom hem utan något direkt tapp, dom första duvorna i distriktet låg på runt 1100 m/min och här i Hova hade Annette å Bosse dom första på 1050 m/min drygt, i Alliansen var den snabbaste från Nyköping. Summeringen är att det var en otrolikt varm dag med temperatur runt +26 grader i skuggan och nordvästlig vind, bra hastighet och någon enstaka duva som inte är hemma på dagen, kanske följt med våra vänners duvor på östsidan Vättern.
13 juli 2013
Sent igår kväll körde jag ner mot Markaryd efter att de samlat Billingens duvor också hos Åke där det blev kaffe och smörgås. Tidig morgon var jag på plats i Markaryd där jag fick lite sömn före halv fem då jag förberedde duvorna för släpp med vatten och tillsyn, klippa upp plombertrådar, ställa iordnung luckorna så det skulle vara enkelt och snabbt att öppna kl. 5.30. Duvorna gick iväg fint men dom kastade i ryckig stil norrut där dom sedan även cirklade runt ca. 8 min. innan dom särade på sej och halva flocken drog norrut medans den andra halvan dröjde sej kvar ytterliggare 10 min. Misstänkte att det skulle bli en konstig flygning iom att dom hade svårt att välja riktning i det fina vädret. Dom första duvorna hade hög hastighet både i Billingen och Hova "över 1200 m/min. " och när jag var hemma vid elvatiden var 7 av mina 8 hemma, den sista kom senare under em. Bosse tog hem dom två första platserna och jag tredje nära efter var Annetts första på fjärde och Kent knep 8 e platsen och hela vägen är det kamp om sekunder och minuter.
6 juli 2013
Idag har vi Gislaved igen och dom släpptes av Svante P. kl 06.00 i fint väder och nästan vindstilla. Det känns som att värmen kommit igen och det är första dagen på Hova medeltidsvecka som varar i nio dagar. När kl. var 08.20 gick jag in för att koka kaffe efter att jag städat och förberett för duvornas hemkomst. När jag kom ut 08.40 med kaffet så såg jag att det redan kommit duvor, den första stämplad 08.30 och det blir en hastighet på ca. 1200 m/min. snabbare än jag hade räknat med och så ringer Bosse och han hade också fått hem samt Kent. Vi konstaterar att det gäller sekundstrid på dom första duvorna och första platsen. Kents duva 63 an kom först och är nog den bästa poängplockande duvan i klubben strax efter ligger min 514 som var först här hos mej.
29 juni 2013
Den 2a flygningen från Halmstad och det är även distr. och allians tävling. Vädret är idealiskt, mulet med höga moln och en sydlig svag vind med 11' i luften. Det är Bosse och Annette som sköter duvorna och transporten denna gång, Tack för det. Duvorna släpptes kl. 05.00 iom att det är på väg regn sv ifrån. Duvorna dansade hemåt och den första duvan i klubben hade Bosse 8.43 med en hastighet på 1145 m/min. Annette på andra, Lars på fjärde, Kents 63-an på sjunde och Lenas 208 kom på 11 e plats
15 juni 2013
Flygning åter från Gislaved, här sköter Åke transporten och duvorna, tack för det Åke. Det är en vacker morgon och ca. 10' och sydvästlig vind ca. 5m/sek Det kommer att bli en snabb flygning med dom vindarna och det visar sej att Svante P "Lidköping" duvor ligger på dryga 1440 m/min, likaså Åke i Tibro. Våra duvslag här runt Hova ligger runt 1400 m/min. och med bra hemkomst, tittar jag på mina så ligger drygt två tredjedelar över tusen meter minuten. Det verkar som om duvorna börjat lära sej omvända flygningar från norr till söder.
8 juni 2013
Den tredje flygningen från Halmstad är nu avklarad med bra resultat. Mulet väder med måttliga sydvästliga vindar och 11' vid uppsläpps platsen. Duvorna släpptes kl. 6 efter att fått vatten och lugn för orienteringen till hemslagen. Dom ca. 26 milen tog ca. 3t. o 20 min. för dom första duvorna som hållde en hastighet på 1320 m/min. en bra tävling med nästan alla duvor hemma före lunch. Ett bra jobb och Tack till Kent o Lena som hade ansvaret/skötsel för transporten och duvorna. Lars tog 1a pl., Kent 3e, Annette 4e. Bosse 5e å Lena 6e platsen preliminert.
1 Juni 2013
Summeringen av den andra flygningen som också gick från Gislaved med liknande väder. Duvorna släptes kl. 6.00 av Jimmy och Görgen som blev ett gemensamt släpp med dom båda klubbarna. Den första duvan kom här kl.9 och flög runt runt med seglande flygt, det verkade som om den ville vara i luften ett tag till. Den duvan blev klubbens bästa med drygt 1000 m/min. "ca. 60 km.t" Annette fick den andra platsen på lite under 1000 m/min., Bosse femte, Lena 6e, och Kent sjunde platsen. Det var hårfint och vem som helst kunde ha vunnit. Duvorna fick electrolyter i vattnet hos mej, honung och druvsocker anv. också så dom återhämtar sej snabbare under dagen.
25 Maj 2013
Nu går första klubbtävlingen från Gislaved drygt 18 mil i fint väder med östliga vindar. Dom släpptes kl. 7.30, duvflocken drog norrut på en gång och dom första duvorna som kommer hem ligger på ca. 1000 m/min "60 km.t." en bra hastighet. Annars var det en lite kämpig flygning iom att vinden ökade frammåt dagen. Nu nästa helg kommer det att bli en flygning till från Gislaved som Skövde och Hova klubbarna kommit överens om i stället för Värnamo. Preliminära resultat är : Bosses duvor tog första plats, Lars tog andra och tredje, Annette fjärde och femte samt Lena sjätte och Kent sjunde. Tack Dennis för bra släpp med hjälp av Ferens Miklos :)
23 Maj 2013
Första träningsflygningen från Falköping är avklarad och i morgon blir det insättning till första klubbtävlingen som går från Gislaved. Det har varit som vanligt lite strul med datan så här i början men nu verkar det som om det fungerar. Nu blommar häggen, päronträden, körsbären bl.a. duvorna verkar trivas riktigt bra med mycket självflyg runt duvslagets omgivningar. Nu har jag gått över till mer flygfoder från avelsfodret, en nödvändighet för att försöka ha duvorna i topp.
7 Maj 2013
Nu är värmen här och det är lugnt från höken, duvorna har möjlighet att bada utomhus på det nu gröna gräset. En skvätt ättika i badvattnet ger ohyra ett dåligt klimat och flyr fjäder dräkten på ett naturligt medel. Tävlingsduvorna ska idag få flyga 3 mil som träning. Dom flesta av ungarna går nu i ungduveslaget och får lite extra gosaker, det ska även öppnas för dom så dom kommer ut på flygbrädan och även kunna pröva sina vingar mellan taken. Flugsnappare, rödstjärt och vår vanligaste fågel lövsångaren har kommit, nu snart väntar jag på tornseglaren som är min sommarfågel favorit.
1 Maj 2013
Idag kom ladusvalorna och lite mer värme och då är det dax att träna tävlingsduvorna inför kommande uppgifter. Det fick bli en träningstur på dryga milen för alla duvor som ska vara med på tävlingarna, alla kom hem till slaget. Färdiga ungar flyttas över till ungduveslaget undan för undan som dom har lärt sej att äta och att dom ska vara täta i fjädern under vingen och mot kroppen. Man får även titta till dom ifall någon unge som ser lite hängig ut och då tar man den och trycker lite lätt ner näbben i vattnet så den får smaken å då brukar det aldrig vara något efter det att den druckit.
28 April 2013
Nu har det varit sköna vårdagar med mycket flyttfågel, duvornas ungar har börjat bli stora och dom första har flyttats över till ungduveslaget. Duvhöken har varit lite besvärlig när man släppt ut duvorna för friflyg så man har varit tvungen att låta dom vara inne några dagar mellan. Ungarna i ungduveslaget ska ha det trevligt med lite halm på golvet så trivseln ökar, även att man kan ge extra gott foder, mineraler snäckskal eller grit. Har man ett stort fönster mot söder kommer solen att skina in och värma upp slaget där ungarna gärna ligger på vingen och golvet. Nu kan man även korgträna dom så att dom förstår vart foder och vatten finns att hämta när dom är korgade, ett viktigt moment inför tävlingarna.
16 April 2013
6 April 2013
Våren fortskrider i duvslaget där det har kläckts många ungar och dom första är ringmärkta. Den första fick nr 111 och är efter en hane som är tio år och varit i klorna på duvhöken för några år sedan och med dens hjälp hamnade i skogen över 100 m ifrån där höken slagit den. Med hjälp av min gamla hund skrämde hon bort höken och jag kunde rädda duvan, han blev lite halter och fick pansion.
Idag ligger det ännu mycket snö kvar fast den smälter bort fort av daxmejan och igår hördes bofinkens sång och gröngölingens rop samtidigt som den större hakspetten singnalerar på torr gren. Isen ligger med ca. 40 cm tjocklek på Skagern.
30 Mars 2013
Våren fortskrider sakta -4´i morse, dagsmeja, snön ligger kvar och Skagerns is är 40-50 cm tjock, det kommer att bli en långdragen vår om inte regn o värme kommer. Men idag kläcktes den 1:a duvungen och man känner en glädje över att nu har det kommit ett steg till. Man går och kelar med dom duvor som ligger i redskålarna på ägg och nu ungar, ett sätt att knyta till sej förhållandet mellan duvor och duvmannen. Likaså blir det med ungarna när dom växer upp, man lär sej individens temperament som kan vara nyttigt när duvan ska på flygning. Idag föddes en unge men samtidigt som två duvor inte gått in efter friflyget var duvhöken där och tog en honunge från 2012 och var efter min Nationalhona. Tråkigt när det händer men nu får dom vara inne några dagar och så får man hoppas att höken forsatt norrut på sin flytt.
13 Mars 2013
En kall morgon -8´och snöyra med nordostliga vindar, det är kallt. Flygplanen är klar i sin helhet och nu ska förberedelser för datan göras innan tävlingarna börjar. Duvorna har börjat lägga ägg och det är segt pga kylan, man vill ha så många par som lägger samtidigt så man får ungarna i samma ålder, en fördel när dom börjar dra iväg själva från slaget på sina långturer som kan vara ibland upp till sex timmar.
10 Mars 2013
En klar och kall morgon med tempen under -11´, den nordliga vinden biter i kinderna som inte bekommer talgoxarna när dom ska sjunga sina vårtrudelutter ikapp med varandra. Åter har jag klippt björkris i mindre bitar "ca. 5-10 cm" så duvorna har sysselsättning med bobyggandet, en förstärkning för trivsel gentemot paret och själva redet där äggen ska läggas vilken dag som helst. Man märker att dom äldre paren vet vad som gäller även förstagångare också fast här ser man att dom inte lägger ner det jobbet, det kommer. När hanen inte vill släpa bomateriel i den takt honan vill så drar hon istället och boar själv. Det är intressant bestyr dom har nu i vårens tider.
26 februari 2013
Dagsmeja, solen skiner med talgoxar och domherrars vårläten. I dag satte jag avelsduvorna i par, ett ivrigt kuttrande och bugande från hanar och honor. Det är vår och en tid börjar nu för duvodlaren och även andra fågeluppfödare. Om ca. 10 dagar kommer det första ägget ligga i redskålen där honan står upp och värmer det lagom mycket tills det andra ägget kommer. Vinterns viloperiod är så gott som över och energin kan ges till äggläggningen med starka foster. Fodret börjar likna nu avelsfodrets blandning som ska vara helt blandat då duvungarna kläcks.
9 Februari 2013
En kall dag "-10' " med mycket snö "30 cm.", avelsduvorna och då hanarna har flyttats till avelslaget där dom nya hanarna får ta sitt rede. Fodret har börjats ändras till mer avelsfoder. Jag minskar andelen korn och ökar med vetet och ärtor. Honorna till avelshanarna har tagits ut och får vänta på att komma in i avelslaget någon vecka till. Likaså är det med flygduvorna, dom yngre hanarna som gått i ungduveslaget har fått komma in i flygslaget där dom får ta sej ett rede, en spännande tid nalkas.
27 jan 2013
Denna månad har nått sitt slut, det har varit "vinter" och i morgon ska det bli några plusgrader. Passar bra att städa undan i slaget där det samlats små högar under sittfacken och i reden. När det börjar bli milt får duvorna mer ljud ifrån sej och man märker att dagarna blivit ljusare. Troligen kommer jag att få höra talgoxens vårläte dom närmaste dagarna, härligt.
18 jan. 2013
I går satt det en ung duvhöks hane på en av ankorna, jag föste iväg den och ankan klarade sej. I dag när jag kom ut till duvorna slog han imot duvslagets nät där jag även fångade den med händerna. Den var inte så mager som jag trodde den skulle vara utan släpper den fram i byn där den har sjans att ta ev. kajor. strax efteråt när jag tog hunden med ut kom en ung havsörn över oss och vek lite norr ut och då skulle den inte kunna se ankorna, en vacker vinterdag med sol och minus sju grader med upplevelser.
2 jan. 2013
Nu har det nya året bara börjat och det milda vädret vill sätta igång duvorna lite. Det är tid att planera dom par som ska sättas ihop för årets säsong, nya planer för flygsäsongen. Nu väntas årsmöten i Distrikt och Förbund .....